How to: shop the perfect perfume

Of je nu al jaren hetzelfde geurtje gebruikt of juist op zoek bent naar een persoonlijk parfum, het kiezen blijft lastig. Een parfum dat je draagt wanneer je uitgaat of juist gewoon voor dagelijks maken een wereld van verschil. Hoe kies je dan iets wat echt bij je past en je geen miskoop oplevert?

Whether you are looking for you signature fragrance or the perfume you’ve worn for years, finding that great scent is like finding love. It can be quite difficult. There is a huge difference between picking a perfume for everyday life and finding a scent you love to wear going out on a special occassion. How do you pick the right one for you without ending up wasting money?

**Scroll down for the English text**

Laat je leiden door je gevoel
Parfum kiezen is bijna net als daten. Wat is je eerste indruk? Wat valt je in eerste instantie op? Laat je niet misleiden door verpakkingen. Een mooi parfumflesje is cute, maar als de inhoud je tegenstaat: doe het dan vooral niet! Laat je leiden door wat je voelt en ruikt… wat zegt de geur je? Probeer het je voor te stellen als een geur die wel (of niet) past bij jouw persoonlijke stijl.

Doe je huiswerk
Voordat je de parfumerie induikt. Doe je huiswerk! Vergelijk prijzen online (er zit best veel verschil tussen de retailers!) en stel je hebt al een geur in gedachten: bekijk dan welke geurnoten het parfum bevat. Eau de toilette bevat minder geurstoffen dan parfum. Daarom is het ook goedkoper. Het blijft minder lang hangen dan parfum. Eau de parfum bevat na (puur) parfum het hoogste percentage geurbestanddelen. Dit merk je ook in prijs (duurder) maar het voordeel is dat je er minder van nodig hebt en de geur langer blijft hangen.

Test de geur
Vraag in de winkel om een proefsample. In sommige parfumerieën krijg je een buisje mee met de geur. Probeer de geur uit op verschillende delen van je lichaam: je polsen of je nek. Heb je aan het einde van de dag (wanneer je de geur nog een beetje ruikt) zin om het geurtje weer opnieuw op te spuiten? Gefeliciteerd, je hebt je geur gevonden!

Sta open voor nieuwe geuren
Belangrijk voor het vinden van jouw geur: sta open voor allerlei soorten geuren. Staar je niet blind op parfums die de gangbare patchouli, vanille of rozen geurnoten bevatten. Een goed parfum bestaat juist vaak uit meerder componenten, die de geur juist zo aantrekkelijk maakt.

Ben je nog niet door je parfumflesjes heen? Het kan geen kwaad om rond te kijken. Wanneer je je parfum bewaart op een koele donkere plek kunnen ze lang mee. Ik zelf maak echt onderscheid tussen zomer- en wintergeuren. De wintergeuren zijn wat zwaarder, de zomergeuren zijn juist frisser en lichter.

Een paar van mijn favorieten voor de zomer:

 

DKNY – Be Delicious (green)

BeDelicious

Calvin Klein – Eternity Moment

Eternity

Jill Sander – Evergreen

Evergreen

 

 

Be guided by your feelings
Perfume choose is almost like dating. What is your first impression? What strikes you initially ? Do not be fooled by packaging . A beautiful perfume bottle is cute , but if you can’t stand the scent, I have one advice fo you : then don’t do it. Be guided by what you feel and smell … what do you smell ? Wearing perfume is more than scent – it’s entering into your personal style.

Do your homework
Before you dive perfumery. Do your homework ! Compare prices online (there is quite a lot of difference between the retailers! ) Let’s say you have an odor in mind: check out what notes the perfume contains. Eau de toilette contains less fragrance than perfume. Therefore, it is also cheaper . It lingers shorter than perfume. Eau de parfum contains post (pure ) perfume the highest percentage of fragrance ingredients. This you will also notice in price ( more expensive ) but the advantage is that you need less of it and the smell lingers longer.

Test the smell
Ask the store for a test sample. Try the scent on different parts of your body : your wrists or neck. If you find yourself wanting to re-sniff one in particular then congratulations, you’ve found your scent !

Be open to new fragrances
Important for finding your scent : be open to all kinds of smells . There are certain notes that are commonly used in perfumes but carry certain associations (patchouli, rose and vanilla are three examples).  Try not to rule anything out. A good perfume just often consists of several components , which makes the fragrance so attractive .

Are not you going through your perfume bottles ? It doesn’t hurt to look around. When you store your perfume in a cool dark place , they can last a long time . I really distinguish between summer and winter scents. Winter scents are heavier, summer fragrances are just fresher and lighter .

Wat is jouw favoriete parfum en waarom? What is your favorite scent and why?

LiefsSig

  • Ik hou vooral van frisse geuren! Ik ben nog wel heel erg benieuwd naar de DKNY geuren, maar heb op dit moment echt te veel staan.